Bursa Silindir Kompresyon Testi
Kompresyon, sıkıştırma basıncı anlamına gelmektedir. Bursa Silindir Kompresyon testi, bir aracın motorunda bulunan iç parçaların durumunu öğrenmek amacıyla yapılmaktadır. İçten yanmalı motorları güçlü bir biçimde tasarlanmasına rağmen, zamanla içindeki bileşenler aşınır ve yıpranır. Bilindiği üzere içten yanmalı bir motor, yanma odasının içinde bulunan buharlaşmış yakıtı sıkıştırarak güç çoğaltır.
Silindir kafası veya piston segmanları bileşenlerini içeren önemli parçalar zamanla yıprandığında, havayı ve yakıtı etkin biçimde yakmak için gerekli sıkıştırma azalır. Bursa silindir kompresyon testi nasıl yapılır? İşte bunu anlamak, motordaki bozuklukları teşhis etmek ve onarmak için mühimdir.
Aracınız olması gerektiği gibi çalışmıyorsa,
piston segmanları ve silindir kafası bileşenlerinin yıpranmaya başladığı anlamına gelmektedir. Çoğunlukla, emme ve egzoz subapları, subap yuvaları, piston segmanları ve silindir contaları gibi parçalar zaman geçtikçe aşınır. Bu aşınan parçalar basıncın kaçmasına ve azalmasına sebep olur. Bu ise, motorun normalden fazla güç sarf etmesi anlamına gelir. Olması gereken basının altında yanan hava-yakıt karışımı motor gücünün azalmasına sebep olur.
Silindir Kompresyon Testi Ne Zaman Yapılır?
Egzoz sisteminden duman çıkmaya başlamışsa,
Araçta güç ve ivmelenme eksikliği hissedildiğinde,
Sürüş sırasında motordan titreşimler geliyorsa,
Araç daha fazla yakmaya başlamışsa,
Daha sık yağ eksiltmeye başlamışsa,
Araç motoru aşırı ısınıyorsa.
Silindir Kompresyon Testi Nasıl Yapılır
Motoru normal sıcaklığına getirin: Araç motoru soğuksa teste başlamadan önce aracı 5-10 dakika çalıştırarak normal sıcaklığına getirin. Ardından 10 dakika kadar motoru soğutun. Aracın yoldan geldiği durumlarda soğuması için en az 30 dakika bekleyin. Motorun ılık olması gerekmektedir. Soğuk bir motorda sıkıştırma testi yapılabilir, ancak motor sıcakken yapılan testler daha doğru sonuç vermektedir.
Korunmak için güvenlik gözlükleri ve yalıtımlı eldivenler kulanın: Sıcak parçalarla dokunulacağı için, herhangi bir yanık tehlikesine karşı ısıya dayanıklı eldiven kullanın. Güvenlik gözlükleri ise motor bileşenlerini sökerken, yakıt ve yağ kaçakları ihtimaline karşı koruma sağlar.
Motoru durdurun ve kaputu açın: Testi tamamlamak için motorun durdurulması gereklidir. Motor bileşenlerini kontrollü bir biçimde sökmek için anahtarın kontaktan çıkarılması gerekir. Ateşleme bobinleri, yakıt pompası röle kablosu ve varsa kalem bobin kablosunun sökülmesi gereklidir. Amacı ise test esnasında yakıt sistemi ve ateşleme sisteminin devre dışı bırakılmasıdır.
Bujileri Sökün: Bütün bujilerin kablosunu çıkarın ve sonrasında buji lokması ile hepsini sökün. Sökmüş olduğunuz kabloları etiketlerseniz, hangi kablonun hangi bujiye ait olduğunu anlamakta kolaylık sağlar. Buji yerine ateşleme bobini olan araçlarda da aynı işlem uygulanmalıdır.
Test cihazının bağlantı kablosunu 1. Silindirin buji yuvasına takın: Bursa silindir kompresyon testi 1. silindirden başlamak ve arkaya doğru tek tek ilerlemek en doğru olanıdır.
Aram motorunu kısa süreliğine 4 defa kranklayın: En az 4 devir marş çevirerek motora 3-5 saniyeliğine hareketler verin ve basınç değerlerini her piston için ayrı ayrı kaydedin. Tüm silindirleri tamamlandığında ortaya çıkan sonucu inceleyin, fakat önemli olan husus, her silindir arasındaki farktır. Eğer biri diğerinden ’dan daha fazla fark bulunduruyorsa muhtemelen bir kompresyon kaçağı vardır.